Gespreksmodel basis en gevorderd

De provocatieve coach werkt vaak improviserend, want hij gaat in op wat zich op dat moment voordoet in de interactie. Toch kan het handig zijn om een gespreksmodel bij de hand te hebben. Waarom?

Ten eerste is het gespreksmodel een houvast, zeker voor beginnende coaches. Ten tweede wordt duidelijk welke vaardigheden (12) per fase nodig zijn. Ten derde biedt dit model u als coach een geschikte indeling van alle uitdagingsfactoren (‘Farrelly factors’) per vaardigheid. En dat zijn er veel!

Vijf fasen

Het helpt om het provocatieve gesprek te verdelen in vijf fasen. Uiteraard is ‘fase 0’  dat je in contact blijft en een lachstemming bij jezelf opwekt. Dan begint het gesprek met fase 1, de biechtfase. De cliënt moet te voorschijn komen met zijn onderliggende problemen. De coach gaat hem daar meteen op uitdagen.
Fase 2 kan de exposeerfase zijn; het probleem wordt aanschouwelijk gemaakt met overdrijving, verbeelding en toneelspel. Dan volgt de kern bij fase 3: het Grote Beweer- en Verweerspel kan beginnen. De coach daagt de client op allerlei manieren uit op Probleem, Persoon en Patroon (zie 3 P’s). Die moet zich gaan verweren. Heb je beet, dan zet je door in fase 4. Fase 5 is het bijstellen van je strategie als je genoeg hebt uitgedaagd of je steeds mis schiet.


Voor beginnende en gevorderde coaches bied ik hier twee gespreksmodellen aan, die gebaseerd zijn op deze vijf fasen.

GespreksmodelBasis met 70 uitdagingstechnieken (A4, pdf)

GespreksmodelGevorderd met 115 uitdagingstechnieken (A4, pdf)

Het Gespreksmodel Expert met 155 uitdagingstechnieken is op aanvraag beschikbaar via de contact-pagina.


Wilt u een uitgebreidere beschrijving van de vijf gespreksfasen en de twaalf provocatieve vaardigheden, klik dan hier. (mijn tekst uit de congresmap van het IEP 2007, pdf 7 pags.)


Naar boven
< Terug


In het Archief